description متن perm_media گالری تصاویر volume_up مستندات صوتی videocam مستندات ویدئویی
24 دسامبر 2016
description

آرمین: داستان ایرانی در اوج نیست؛ اما جایگاه مطمئنی دارد

دبیر علمی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد گفت: شاهد حرکت تأمل‌برانگیز در عرصه داستان‌نویسی هستیم و اگرچه خود را در اوج نمی‌بینیم؛ اما در جایگاهی مطمئن هستیم.

دبیر علمی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد گفت: شاهد حرکت تأمل‌برانگیز در عرصه داستان‌نویسی هستیم و اگرچه خود را در اوج نمی‌بینیم؛ اما در جایگاهی مطمئن هستیم.

به گزارش روابط عمومی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، منیژه آرمین، دبیر علمی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد در سخنرانی خود بر دموکراتیک بودن انتخاب داوران این دوره از جایزه تأکید کرد و گفت: داوران آثار ارایه‌شده به هیأت داوری را به صورت شبانه‌روزی مطالعه کردند و با دقت، انتخاب‌ها را به نتیجه رساندند. با این روش، خرد جمعی بر داوری حاکم بود و سلیقه‌های شخصی و خطاهای انسانی را به حداقل ممکن رساند.

این نویسنده خاطرنشان کرد: بعد از افت و خیزهای چند ساله اخیر، می‌توانیم ادعا کنیم که داستان ایرانی با ویژگی‌های دنیای معاصر و در عین حال وطنی داریم.

وی در ادامه گفت: زمانی به دبیری این جایزه انتخاب شدم که اتفاقات خوبی در خصوص ادبیات داستانی رخ داده است. بعد از حدود ۴۰ سال و گذر از جاده سنگلاخی افراط و تفریط که زمانی در محتوا و زمانی هم در ساختار ادبیات صورت می‌گرفت، ادبیات داستانی در کشور اینک به تعادل رسیده است. رشد کمّی و کیفی با حضور تعداد بیشتری از نویسندگان مطرح در این دوره، به حدی بود که گاهی کار داوری را مشکل می‌کرد.

آرمین افزود: حضور بیشتر زنان نویسنده و نویسندگان جوان و کتاب اولی در این دوره از جایزه این امید را به ما می‌دهد که آینده ادبیات داستانی روشن است. بر این اساس است شاهد حرکت تأمل‌برانگیز در عرصه داستان‌نویسی هستیم. اگر چه خود را در اوج نمی‌بینیم؛ اما در جایگاهی مطمئن هستیم.

دبیر علمی نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد در ادامه با بیان اینکه نویسندگان دارای نگاه‌ها و دیدگاه‌های متفاوت و دارای تشخص و شیوه‌های خودساخته هستند، گفت: بعد از افت و خیزهای این چند ساله می‌توانیم ادعا کنیم که داستان ایرانی با ویژگی‌های دنیای معاصر و در عین حال وطنی داریم.

وی افزود: داستان‌نویسان به حدی از بلوغ فکری رسیده‌اند که دیگر برایشان افتخار نیست که مانند نویسنده دیگر چه ایرانی و چه خارجی می‌نویسند. موضوع دیگر اهمیت داستان‌نویسان به امر پژوهش و مطالعه بیرونی است که ویژگی داستان امروز است.

آرمین در بخش دیگری از سخنانش با اظهار اینکه کتاب داستان، پدیده‌ای است تفکربرانگیز برای شناخت انسان و جامعه و حتی کائنات، گفت: این امر چندان هم بی‌خطر نیست. در آثاری که در این دوره از جایزه بررسی شد، رگه‌هایی از ادبیات لمپنی دیده می‌شد. در مستندنگاری هم راه درازی داریم؛ به ویژه در پرداختن به مسایل تاریخی، اجتماعی، جغرافیایی و شخصیت‌شناسی.

وی ادامه داد: در بخش نقد ادبی جایزه، داوران هیچ کتابی را انتخاب نکردند. ضمن احترام به این نظر، تأسف خود را در این باره ابراز می‌کنم. این اقدام داوران نقدنویسان را برمی‌انگیزد که نقد را سرسری نگرفته و برای نگارش نقدهای خود مطالعه و تحقیق کنند.

آرمین در پایان سخنانش بیان کرد: با توجه به این نظر داوران، آسیب‌شناسی این حرکت نزولی است تا در آینده شاهد ثمرات شیرین از این تلخی باشیم.

نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد با برگزاری آیین اختتامیه در عصر شنبه ۴ دی و معرفی برندگان بخش‌های مختلف به کار خود پایان داد. این آیین با حضور سیدرضا صالحی‌ امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، سفیر افغانستان در ایران، رییس اتحادیه نویسندگان و ناشران افغانستان، جمعی از نویسندگان و اهالی فرهنگ و ادب ایران و کشور افغانستان و همچنین ادب‌جویان شرکت‌کننده در ششمین دوره داستان‌نویسی آل جلال در محل تالار وحدت تهران برگزار شد.