description متن perm_media گالری تصاویر volume_up مستندات صوتی videocam مستندات ویدئویی
24 دسامبر 2016
description

ابراز امیدواری وزیر ارشاد نسبت به جهانی شدن جایزه جلال

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، نسبت به جهانی شدن این جایزه ادبیات داستانی ابراز امیدواری کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، نسبت به جهانی شدن این جایزه ادبیات داستانی ابراز امیدواری کرد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، سیدرضا صالحی‌ امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان سخنانی در آیین اختتامیه نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، با تاکید بر اینکه نام جلال آل‌احمد در تاریخ ایران می‌درخشد، وی را از برجسته‌ترین روشنفکران و نویسندگان دهه ۴۰ ایران معرفی کرد که صمیمی، شجاع، متعهد و معترض به هرگونه ظلم و ستم بود.

وی گفت: جلال آل‌احمد به نسل روشنفکران سرخورده از سلطه استعمار و استثمار غرب و شرق تعلق دارد. این نسل با نقد تفکر غربی و مدرنیزاسیون، بر اصالت و هویت و عزت نفس برابر هجوم فرهنگ بیگانه تأکید دارد که کتاب غربزدگی جلال، بازتاب این گفتمان است.

صالحی ‌امیری ادامه داد: جلال رود خروشان بود که آرام و قرار نداشت و از حزب توده تا خسی در میقات، سفر کرده بود. جلال از برخی از همفکران عصر خود پیش‌تر و جلوتر بود. قدرت نقد و آزادگی‌اش او را از زمانه‌اش جلوتر انداخته بود؛ اما زمانه جلال، زمان نقد غرب و غرب‌زدگی بود. جلال در زمانه‌ای به این اقدام کرد که بنیادهای سنتی و فرهنگی ایران شروع به لرزیدن کرده بود و سوسیالیسم و لیبرالیسم تفکر غالب در ایران بود.

وزیر ارشاد در ادامه این بخش از سخنانش اظهار کرد: از جلال در حدود ۴۵ داستان و مقاله و سفرنامه و ترجمه باقی مانده است. هدف جلال از این نوشتن، نجات فرهنگ و میهن بود. از رنج مردم و جامعه در همه شئونات زندگی رنج می‌برد و می‌نوشت. به دستور نمی‌نوشت؛ قلمش قاعده دستوری داشت؛ اما تابع دستور نبود.

وی با تأکید بر اینکه ثروت، مقام و شهرت برای جلال بی‌معنا بود، ادامه داد: قلم و زبان جلال جویای حقیقت بود و نه قدرت. راز ماندگاری جلال در ادبیات و زندگی شخصی او این بود که جلال، نویسنده مصلح زمان خود بود. بی‌پیرایه و بی‌تکلف می‌نوشت که نشانه مردمی بودن اوست.

صالحی ‌امیری در ادامه سخنان خود با اشاره به این موضوع که جایزه ۲ بعد دارد، گفت: یک بعد جایزه، ویژگی‌های نثر ادبی و سبکی است؛ اما بعد دوم این جایزه، محتوایی است که بیانگر دردها و رنج‌های جامعه و بشر و روش مصلحانه داشتن و تلاش برای زدودن جهل و در عین حال تسلیم نشدن در مقابل ظالمان است.

وی تأکید کرد: جایزه ادبی جلال باید الگوی اجتماعی جلال آل‌احمد را بگیرد؛ نه قدرت نویسندگی او را.

جایزه ادبی جلال باید الگوی اجتماعی جلال آل‌احمد را بگیرد؛ نه قدرت نویسندگی او را.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به حضور ادیبان کشور افغانستان در نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد، اظهار امیدواری کرد که این جایزه سرآغازی باشد برای سال‌های آینده که کشورهای حوزه فرهنگی فارسی‌زبان در آن دعوت شوند و این جایزه شکل بین‌المللی به خود بگیرد.

نهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد با برگزاری آیین اختتامیه در عصر شنبه ۴ دی و معرفی برندگان بخش‌های مختلف به کار خود پایان داد. این آیین با حضور سیدرضا صالحی‌ امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد، سفیر افغانستان در ایران، رییس اتحادیه نویسندگان و ناشران افغانستان، جمعی از نویسندگان و اهالی فرهنگ و ادب ایران و کشور افغانستان و همچنین ادب‌جویان شرکت‌کننده در ششمین دوره داستان‌نویسی آل جلال در محل تالار وحدت تهران برگزار شد.