دکتر سیدعباس صالحی در این مراسم اظهار داشت: جلال نقاد سنت بود اما تجددمآب نشد. صریح بود و جسور و تکاپوگر حقیقت. روشنفکر بود اما از مردم و با مردم.
وی ادامه داد: داستان ایرانی امروز در حال زایش دوباره زبان فارسی است و فرصتی را برای تصویرسازی واژگانی جامعه فراهم می کند که گاه از تصاویر مدرن نیز جذاب تر است. داستان زبان و فرهنگ میان نسلی است و طریق گفتگوی فرهنگی ما با جهان.
وزیر ارشاد به گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در ۴۰ سال انقلاب مسیر تولید داستان رو به افزایش بوده است.
وی با ارائه آماری افزود: از سال ٩٢ تا ٩۶ حدود ۹ هزار کتاب چاپ اولی داشتهایم و طی این پنج سال ۶ هزار مولف معرفی شده است. یعنی یک سوم کتابهای ۴۰ سال اخیر طی پنج سال اخیر چاپ شده است که نشان میدهد ما مسیر سریعی در داستاننویسی بطور عام و پنج سال اخیر به شکل خاص داشتهایم.
به گفته وزیر ارشاد، اینکه داستاننویسان جوان رو به افزایش هستند از ثمرات این سالهاست؛ ضمن این که بانوان جایگاه خاصی در این مسیر داشتهاند و داستان، این جانمایه هنری همچنان میتواند محل توجه قرار گیرد.
وزیر ارشاد به حوزه مستندنگاری هم اشاره کرد و گفت: دامنه این حوزه و مسئله بسیار فراخ است و گاهی کار داوری را سخت میکند، اما در مجموع مستندنگاری حوزه مهم و قابل توجهی برای شناسنامهسازی است.
صالحی ادامه داد: وقتی آثار و دهها امر دیگر از شناسنامه خود دور میشوند، طبیعی است در مسیر الهام و تحریف قرار میگیرند. مستندنگاری یعنی شناسنامهدار کردن امور و حتما در حوزه مستندنگاری قدمهای خوبی برداشته شده و اتفاقات حوزه خاطرهنگاری دفاع مقدس حکایت این مسیر دارد، اما نیازمند میدانهای جدید هستیم و هنوز نتوانستیم تجربهها را مستندنگاری کنیم.
وی درباره نقد ادبی هم خاطرنشان کرد: نقد ادبی، جوهره ادبیات است و از زمانی که ادبیات در تاریخ بشر آغاز شده همزاد او نقد ادبی بوده است. نقد ادبیات علاوه بر سنجش اثر ادبی به اتفاقات تازهای هم منجر میشود که در پرتو لایههای تفسیر است که امکان معناهای جدید را از متن مییابیم.
دکتر صالحی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به جایزه جلال آل احمد عنوان کرد: انتظار نداریم این جایزه، همه امور را بر دوش بگیرد اما تلاش خود را کرده است تا ضلعی از میدان ادبیات را بسازد و به پیش ببرد.
جایزه آل احمد سعی کرده است از سلایق بویژه سلایق دولتی دور شود. این مسیر دور شدن از سلایق در چند سال گذشته به خوبی طی شده؛ اما هنوز با آنچه که باید اتفاق بیافتد فاصله زیادی داریم.
لینک کوتاه: https://adabiatirani.ir/2E9Xt1Y