description متن perm_media گالری تصاویر volume_up مستندات صوتی videocam مستندات ویدئویی
19 سپتامبر 2016
description
با حضور بیش از 400 نفر علاقه‌‎مند؛

کنگره ملی نکوداشت استاد کریمی مراغه‌ای در ارومیه برگزار شد

کنگره ملی نکوداشت استاد میرزا حسین کریمی‌مراغه‌ای شاعر نامدار آذربایجان دوشنبه ۲۹ شهریورماه در تالار وحدت مجتمع فرهنگی اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان ارومیه برگزار شد.

کنگره ملی نکوداشت استاد میرزا حسین کریمی‌مراغه‌ای شاعر نامدار آذربایجان دوشنبه ۲۹ شهریورماه در تالار وحدت مجتمع فرهنگی اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان ارومیه برگزار شد.

به گزارش بنیاد شعر وادبیات داستانی ایرانیان، کنگره ملی نکوداشت استاد میرزا حسین کریمی مراغه‌ای با حضور معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از شاعران و اساتید شعر و ادب و حدود بیش از ۴۰۰ نفر از مشتاقان و علاقه‌مندان به استاد کریمی مراغه‌ای در شهر ارومیه برگزار شد.

بنابراین گزارش، دبیریِ این کنگره را سعید سلیمانپور شاعر و طنزپرداز ارومیه‌ای برعهده داشت.در ابتدای این مراسم که به همت بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و همزمان با چهاردهمین نمایشگاه کتاب استان آذربایجان غربی برپا شده بود، مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان ضمن خوشامدگویی به حاضرین در تجلیل از مقام استاد کریمی مراغه‌ای گفت: ایشان بیش از ۵۰ سال است که با سرودن اشعار ترکی و فارسی به دل و جان مردم این سرزمین راه یافته‌اند. بسیاری از شاعران خطه آذربایجان در استقبال از اشعار استاد کریمی مراغه‌ای اشعار فراوانی سروده‌اند.

او با اشاره به جایگاه مردمی شعر استاد کریمی مراغه‌ای افزود: با اینکه بیشتر اشعار این استاد به زبان ترکی سروده شده و محدوده شعری ایشان مخصوص تمدن شیعه و ایرانی است و اقبال یک شعر این است که پس از سروده شدن در زبان مردم زمزمه شود، اشعار ایشان بیش از نیم قرن است در میان مردم زمزمه می‌شود و افتخار می‌کنیم که امروز آیین نکوداشت استاد کریمی مراغه‌ای را برگزار می‌کنیم.

مدیحه‌سرایی اهلبیت علیهم‌السلام توسط سید حبیب صدر یکی از شاعران و فرهیختگان آذربایجان برنامه‌ی بعدی این مراسم بود که مورد استقبال ویژه‌ی حاضرین قرار گرفت.

دکتر اسماعیل امینی شاعر طنزپرداز و مدرس دانشگاه سخنران بعدی این مراسم بود که ضمن اشاره به جایگاه ویژه‌ی فرهنگی و دینی این سرزمین گفت: سرزمین ما مکان ادیان و فرهنگ‌های مختلف است. ما مردمی هستیم که در میان ما اخلاق، فرهنگ و دیانت تنظیم‌کننده روابط بوده است.

وی همچنین در رد نظراتی که زبان اشعار زبان ترکی را جدای از فرهنگ ملی و ایرانی می‌دانند افزود: دوزبانه بودن نه تنها موجب گسستن این دو نبوده بلکه وسیله پیوندی است برای کسانی که در زمینه فرهنگ زبان ترکی و آذری شناخت دارند و بزرگانی که در دو زبان ترکی و فارسی شعر سروده‌اند، همچون استاد محمدحسین شهریار و میرزا حسین کریمی مراغه‌ای، این نکته را در آثارشان دارند که شعر بیش از آن‌که پدیده ادبی باشد وسیله‌ی انتقال میراث فرهنگی ما به نسل‌های دیگر است.

ساعد باقری شاعر پرآوازه و آذری‌زبان کشورمان که یکی از مهمانان و سخنرانان ویژه‌ی این مراسم بود با اشاره به این‌که اشعار استاد کریمی مراغه‌ای اصیل و نمونه است افزود: از دوران کودکی با کتاب‌های استاد کریمی مراغه‌ای انس و الفت داشتم و اعتقاد دارم که شخصیت‌های اصیل در موضوع هنر فراتر از تکنیک عمل می‌کنند.

او اضافه کرد: اشعار استاد کریمی مراغه‌ای سرشار از اصطلاحات عامه است که به سبکی روان در شعر جاری شده است.

پس از آن دو نفر از هنرمندان صدای استان آذربایجان یکی از قطعات طنز استاد کریمی مراغه‌ای را به صورت نمایشی اجرا کردند که این برنامه هم با تشویق‌ها و خنده‌های حاضرین همراه بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین کریمی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی نیز در این مراسم ضمن خوش‌آمدگویی و ابراز اراتمندی به استاد کریمی مراغه‌ای اظهار کرد: یکی از وجوه بارز استاد مراغه‌ای طنزپردازی ایشان است. البته ایشان همانگونه که در طنز توانا هستند شعرهای مذهبی‌شان نیز زمزمه شاعران و اهل ادب است. کریمی شعرهایی داشته که در مذمت حکومت طاغوت بوده و در هنگامه پیروزی انقلاب اسلامی نقش زیادی در هدایت جوانان داشت. وی افزود: باید تلاش کنیم که نسل جوان با مشاهیر خود بیش از پیش آشنا شود.

در این برنامه همچنین شعرخوانیِ تعدای از شاعران کشور و آذربایجان تدارک دیده شده بود. بیت‌ا… جعفری شاعر و نماینده سابق ارومیه در مجلس شورای اسلامی در این آیین به خواندن شعری از کریمی مراغه‌ای پرداخت.

پروانه ممّدلی رییس دانشگاه ادبیات باکو با ابراز شادمانی از دعوت شدن به چنین مراسم باشکوهی افزود: استاد کریمی مراغه‌ای همچون پدر بزرگوارشان از شاعران نامدار هستند که اولین شعر خود را به مرثیه سروده‌اند. پدر ایشان استاد ذاکر مراغه‌ای که از اشعار شهریار الهام گرفته است یکی از بزرگان شعر آذربایجان بود.

وی گفت: این‌که مردم به اشعار استاد کریمی مراغه‌ای عشق می‌ورزند تصادفی نیست و لحن بیان ایشان در اشعارشان عامیانه است. و این مردمی بودن و از زبان مردم شعر گفتن دلیل این محبوبیت و فراگیری است.

وی اظهار کرد: کریمی مراغه ای از شاعران مشهور معاصر است و شعرهای وی از سال ۱۹۴۵ در کتابهای درسی مدارس جمهوری آذربایجان به چاپ رسیده است.

عضو انستیتو ادبیات آکادمی علوم آذربایجان گفت: بیشتر افرادی که  بر روی اشعار وی تحقیق می کنند از بانوان محقق هستند و این نشانگر لیریک بودن اشعار وی نیز است، چرا که بانوان روحیه ای لطیف دارند.

ممدلی تصریح کرد: وی شاعری چند بعدی است و در همه انواع ادبیات آثاری دارد و حتی در دورانی که در زمان پیش از انقلاب برای زبان ترکی محدودیت‌هایی ایجاد کرده بودند کریمی نوشت و اشعارش را ماندگار کرد.

آخرین سخنران این مراسم معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دکتر سیدعباس صالحی بود.

سیدعباس صالحی اظهار کرد: کریمی شخصیت جذابی برای تمام ایرانیان و کسانی که با آثار وی آشناست می باشد و یکی از شاعران پرکار در حوزه اشعار آیینی است.

وی افزود: این شاعر آیینی نقش مؤثری در گسترش این نوع از شعر و ادبیات داشته و ده‌ها هزار بیت در مدح اهل‌بیت(ع) نشانگر آن است.

وی تصریح کرد: این شاعر نقش زیادی در ایجاد شور حسینی به زبان شعری داشته است.

صالحی یکی از مهمترین قابلیت‌های کریمی مراغه ای را طنزپردازی عنوان کرد و افزود: وی در حوزه طنز نیز مشهور و سرآمد است و می بینیم که افراد بسیار کمی در حوزه طنز در دو زبان فارسی و ترکی فعالیت می‌کنند اما کریمی از نوادر شعر طنز انسانی و جهانی و این مسئله ای نایاب است.

وی تأکید کرد: شعر طنز این شاعر آذربایجانی محبوب و از اساتید نامدار شعر طنز محسوب می شود و فخر آذربایجان و افتخار ایران زمین است.

صالحی این هنرمند پیشکسوت را شاعری مردمی عنوان کرد و یادآور شد: معدود شاعرانی هستند که شعرشان در زمان حیات‌شان بر زبان های مردم جاری می شود.

به گفته وی زبان، روحیه، شعر، مضمون و سوژه های مردمی از دلایل این موضوع است و باعث شده که ارتباط آسان با مردم برقرار کند و محبوب نیز شود و این ارتباط را مستمر نگه دارد.

جواد محقق معاون مدیر عامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در بخش شعر که سخنران بعدی این مراسم بود در سخنانش با اشاره به این که در چند دقیقه‌ی کوتاه نمی‌‎توان به همه‌ی زوایای شخصیت و شعر استاد کریمی مراغه‌ای اشاره کرد گفت: استاد کریمی کسی بود که ما از همان کودکی با اشعار طنز و مذهبی ایشان آشنا شدیم.

همچنین ناصر فیض شاعر و طنزپرداز نام‌آشنای کشور در بخش‌هایی سلیمانپور را در اجرای این کنگره کمک کرد و علاوه بر ایراد سخنانی در باب تجلیل از استاد کریمی مراغه‌ای به شعرخوانی پرداخت.

بخش ویژه‌ی این برنامه حضور استاد کریمی مراغه‌ای در جایگاه بود که با استقبال بینهایت گرم و پرشور حاضران همراه بود. استاد مراغه‌ای ابتدای سخنانش را با شعری طنز آغاز کرد و در قالب شعر از حاضران خواست تا برای حفظ برنامه تلفن‌همراه‌شان را خاموش کرده یا در حالت سکوت قرار دهند! وی همچنین با زبان شعر از برگزارکنندگان این مراسم تشکر کرد و پس از آن به خواندن یکی از اشعار طنز خود پرداخت. هدیه ویژه‌ی استاد کریمی مراغه‌ای مدیحه‌سرایی در وصف امیرمومنان علی(ع) بود که به مناسبت عید سعید غدیر به صورت مولودی‌خوانی توسط خود ایشان اجرا شد و حاضرین نیز در ترجیع اشعار او را همراهی کردند و شور و حالی خاص به مراسم بخشیدند.

در پایان از سوی بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان مجری این کنگره نیز هدایایی به رسم یادبود به استاد کریمی‌مراغه‌ای تقدیم شد و از ایشان تقدیر به عمل آمد.

گفتنی است این مراسم در شامگاه دوشنبه ۲۹ شهریور ماه در تالار وحدت مجتمع فرهنگی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ارومیه به پایان رسید.